


Gràcies per les vostres visites i els vostres comentaris.
Queta
Cala Mesquida és una platja molt freqüentada pels maonesos, alguns dels quals tenen una segona residència a la urbanització que porta el nom de la platja.
La cala és ampla i oberta, amb sorra daurada i pedra pissarrosa. Li afecten els vents del primer quadrant.
Per accedir-hi, cal prendre la carretera general i en arribar a Maó, s´han de seguir les indicacions que condueixen al port. Arribareu a una rotonda que ofereix l´opció clara de Sa Mesquida.
Es pot explorar tota la platja, inclús hi ha algunes propostes d´itineraris indicats amb fletxes de fusta.
Destaca l´original torre de defensa construida pels anglesos que presideix aquesta zona.
Per veure més fotos clicau aquí, on també trobareu informació específica del temps atmosfèric que hi trobareu.
La necròpolis de Cales Coves és la necròpolis talaiòtica més important de Menorca. Està constituïda per més de noranta coves picades per la mà de l´home en el penya-segat rocós de les dues cales que la conformen. Les funcions d´aquestes coves han variat al llarg del temps. Així, a l´edat del bronze s´hi duen a terme enterraments per inhumanació de cadàvers. Durant l´edat de ferro, es van picar coves més grosses i es combinaven els enterraments sota capes de calç amb les cremacions. En èpoques púnica i romana aquest lloc era un punt de desembarcament important. El fons marí en va donar testimoni i totes les restes arqueològiques trobades en aquest indret es troben al Museu de Menorca.
Partint de Ciutadella s´ha de prendre la carretera general fins Alaior i agafar la carretera de Cala´n Porter. Un moment donat trobareu un creuer amb indicacions cap a Cales Coves i Sant Climent, a mà esquerra. Poc després, arribareu a una rotonda que assenyala en la mateixa direcció Son Vitamina i Cales Coves.
És aconsellable deixar el cotxe a un aparcament senyalitzat i baixar a peu fins a la platja. Les coves es poden visitar ja que els accesos estan indicats amb fletxes pintades a les roques.
Si voleu completar aquest itinerari vos recomanam una aturada al POBLAT DE TORRALBA D´EN SALORD. Una altra possibilitat és la visita dels santuaris prehistòrics de SO NA CASSANA.
Punta Nati és el cap situat més al nord-oest de l´illa. Ubicada en el terme de Ciutadella, aquesta zona es caracteritza pel seu paisatge aspre i pedregós.
A la part dreta del far es troben restes d´un observatori i d´una bateria construïdes durant la Guerra Civil.
S´hi pot accedir per la ronda nord de Ciutadella. Quan arribeu a una de les rotondes, trobareu indicacions de "Punta Nati" i haureu de girar cap a la dreta. És un camí ideal per anar en bicicleta ja que hi ha un carril específic. Si hi anau en cotxe s´ha de tenir en compte que és un camí rural, estret i amb preferència per a ciclistes.
Observau el paisatge, testimoni de les ventades de tramuntana, amb una quantitat considerable de barraques, edificacions de pedra construïdes pels pagesos com a refugi del bestiar.
En el llibre "L´illa dels cinc fars" de´n Ferran Ramon-Cortés es fa referència a aquest indret. L´argument constitueix un recorregut per cinc fars de Menorca, per exposar-nos d'una manera senzilla i molt accessible, algunes de les principals claus de la comunicació.
Al llibre cada un dels fars es correspon amb cada una de les cinc claus de la comunicació: un únic gran missatge; explicar de forma memorable; amb un llenguatge que connecti; tenint present que l'important és el missatge que capta la gent; invitar en comptes d'intentar convèncer.
I fins aquí puc llegir...
La pedrera de Santa Ponça reflecteix a les seves parets la història d'un vell ofici caracteritzat per l'esforç humà: l'extracció de la pedra necessària per a la construcció. Es tracta d'una pedrera ja explotada a mitjans del segle XIX. Està situada al terme municipal d´Alaior, dins el lloc de Santa Ponça.
Per accedir-hi des de Ciutadella, cal prendre la carretera general fins els plans d´Alaior, després s´ha de girar cap a la dreta quan trobeu uns dipòsits d´aigua i una casa que es diu "VILLA TANUS".
Destaca la seva entrada a través d´un estret i alt passadís.
Segons la resolució de 22 de maig de 2000 del Consell Insular de Menorca, aquest indret fou declarat BÉ D´INTERÈS CULTURAL amb categoria de MONUMENT.
Sense cap mena de dubte, un lloc interessant per visitar amb els petits, ben farcit de racons per descobrir i jugar.
Foto: Antoni Cladera
L´associació cultural Lítihica ha organitzat la FESTA DE LA LLUNA PLENA, una bona excusa per visitar les pedreres de s´Hostal i alhora disfrutar de l´espectacle musical que s´hi ofereix.
Per accedir a les pedreres, cal seguir els indicadors que s´observen a la carretera general, però atenció perquè el Camí Vell romandrà tallat al trànsit i els visitants podran arribar al recinte mitjançant un transport col.lectiu i gratuït. Les parades de l´autobús seran a la rotonda del Cementiri Vell i a la Piscina Municipal a partir de les 19.10 h.
Per animar els més petits el conegut grup menorquí PINYETA PINYOL oferirà un espectacle de cançons infantils i danses, a partir de les 20 h. El grup menorquí AGÜITA oferirà al públic les seves cançons de rumba fusió a partir de les 21.30 h. Finalment, el grup barceloní CALIMA, format per onze músics de diferents nacionalitats, interpretarà temes del seu nou disc "Tierra".
Entre les actuacions, el grup percussionista ESCLAT amenitzarà el públic assistent.
Si seguiu el nostre consell i arribau fins a Pregonda, contemplau els colors de l´aigua i de la sorra. Si ja fa bon temps per banyar-vos, vos recomanam arribar nedant fins a l´illot, trobareu una platgeta i un petit llac natural a la part més nord. Segur que vos semblarà que esteis trepitjant la lluna!
Aquest itinerari es va fer ahir pel Camí de Cavalls, organitzat per la Coordinadora en defensa del Camí de Cavalls. És un recorregut només recomanable per a fillets a partir de 10 o 11 anys. Es poden fer etapes més curtes, com exemple:
. ETS ALOCS - EL PILAR
. LA VALL - CODOLAR DE BINIATRAM
. SES FONTANELLES - LA VALL...
Aquí vos presentam l´excursió complerta que té una durada d´unes cinc hores caminant, aproximadament.
Sortint de Ciutadella a través de la carretera general, enmig del Pla Verd, abans d´arribar a Ferreries, trobareu un indicador que diu CAMÍ DELS ALOCS. Cal girar cap a la banda esquerra de la carretera i seguir amb cotxe aquest camí que també condueix a la muntanya de Santa Àgueda. El darrer tram de la baixada no es troba en gaire bon estat. Deixau el cotxe quan considereu i començau a caminar cap a ponent, seguint els pilons del camí de cavalls i vorejant la costa. Observareu que després d´una pujada, ben aviat sou a EL PILAR, una de les platges verges més salvatges de l´illa.
A continuació, després d´unes vistes genials del Pilar des de dalt, arribareu al PLA DE MAR presidit per la MUNTANYA MALA. És un lloc on s´han concentrat milers de còdols arrodonits per l´erosió del mar.
En aquest moment, el Camí de Cavalls esdevé interior i passa a través de boscos d´alzines. No us despisteu i cercau la FONT DE SA TEULA, a mà dreta del camí.
Ja us trobareu trepijant les terres d´Algaiarens, passant per prats replets de flors que en aquesta època han despertat amb la primavera. Seguint el camí arribareu a les platges de la Vall, on podeu descansar abans d´iniciar la segona part de la ruta.
Cal iniciar el darrer tram de l´excursió des de l´aparcament de la Vall, seguint un camí que es troba cap a ponent. Després de caminar una estoneta i passar per ses FONTANELLES, arribareu al CODOLAR DE BINIATRAM, des d´on podeu veure LA PUNTA ROTJA. Ja només hi resta un trocet més de camí interior per arribar fins a CALA MORELL.
Des d´aquí volem fer públic el nostre agraïment a la Coordinadora en defensa del Camí de Cavalls per tant de temps de lluita per aconseguir que aquest camí sigui públic. El lema del darrer escrit que van entregar als excursionistes deia:
EL CAMÍ DE CAVALLS ÉS PART DE MENORCA, DESCOBREIX-LO PER ESTIMAR-LO.
Clicau per veure la notícia.
A sobre les fotografies es mostra la transcripció de les carreteres i els accesos a les platges, així com també el Camí de Cavalls (potser no del tot actualitzat). Un texte acompanya les imatges i explica la descripció dels nuclis urbans, llocs d´interès, festes, gastronomia, etc...
Per qui li agradi navegar, s´adjunten alguns consells pràctics per a la navegació, ports esportius, etc...
Aquesta és la fitxa tècnica del llibre:
Col.lecció:AEROGUÍAS PLANETA
Documentació i redacció:BARTOMEU AMENGUAL GOMILA
Direcció:GONZALO GARCÍA OLAGORTA
Cartografia:GRADUALMAP
Fotografia aèria:SKY HELICOPTERS
EDITORIAL PLANETA 1997
Està situada al sud de l´illa, entre les platges de Sant Tomàs i Son Bou, ambdues urbanitzades.
Partint de Ciutadella i seguint la carretera general s´ha d´arribar fins a Ferreries i prendre la carretera que condueix a Migjorn Gran, girant cap a la dreta.
En arribar a Migjorn heu de seguir els cartells que indiquen “Sant Tomàs” o “Cala Tomàs”, s´ha de travesear el poble i continuar un tram més de carretera. No heu de deixar el cotxe fins al final de l´urbanització, on trobareu un gran aparcament al costat d´uns hotels.
Deixau el cotxe i començau a caminar. En primer lloc i encara que resulti estrany, s´ha d´entrar dins el jardí de l´hotel més proper al mar. A continuació, trobareu un petit portell que dóna a un pinar, seguiu un caminet dins la marina fins arribar a una plana. Aquest tram de l´itinerari permet contemplar el mar amb unes vistes fantàstiques i, al mateix temps, el camp d´un dels llocs més polits de l´illa, el lloc de Talis.
Al costat de la punta d´Atàlitx trobareu una platja poc feqüentada per la gent perquè l´accés només és possible a peu, tal com vos indicam o partint de Son Bou. Normalment, les aigües són cristal.lines…
Podeu continuar barranc avall, trobareu un riu i molta vegetació. Si voleu veure el mapa de situació clicau aquí.