2/10/09

EL FAR DE PUNTA NATI

Punta Nati és el cap situat més al nord-oest de l´illa. Ubicada en el terme de Ciutadella, aquesta zona es caracteritza pel seu paisatge aspre i pedregós.

El far de Punta Nati, conegut també amb el nom de FAROLA NOVA, fou construit pels francesos l´any 1913, tres anys després d´un tràgic naufragi del vaixell "General Chanzy" en què moriren quasi unes 200 persones. Per aquest motiu la petita cala que es sitúa al costat del far rep el nom de "Cala es Morts".
Destaca la torre del far que és hexagonal, amb tres finestes, una per cada pis. El far està adossat al conjunt d´una edificació en forma de U.

A la part dreta del far es troben restes d´un observatori i d´una bateria construïdes durant la Guerra Civil.


S´hi pot accedir per la ronda nord de Ciutadella. Quan arribeu a una de les rotondes, trobareu indicacions de "Punta Nati" i haureu de girar cap a la dreta. És un camí ideal per anar en bicicleta ja que hi ha un carril específic. Si hi anau en cotxe s´ha de tenir en compte que és un camí rural, estret i amb preferència per a ciclistes.

Observau el paisatge, testimoni de les ventades de tramuntana, amb una quantitat considerable de barraques, edificacions de pedra construïdes pels pagesos com a refugi del bestiar.

En el llibre "L´illa dels cinc fars" de´n Ferran Ramon-Cortés es fa referència a aquest indret. L´argument constitueix un recorregut per cinc fars de Menorca, per exposar-nos d'una manera senzilla i molt accessible, algunes de les principals claus de la comunicació.
Al llibre cada un dels fars es correspon amb cada una de les cinc claus de la comunicació: un únic gran missatge; explicar de forma memorable; amb un llenguatge que connecti; tenint present que l'important és el missatge que capta la gent; invitar en comptes d'intentar convèncer.

I fins aquí puc llegir...