14/3/10

"CAMINET CAP AL BARRANC D´ALGENDAR"


El barranc d´Algendar constitueix d´una forma totalment natural el límit entre els termes municipals de Ciutadella i Ferreries. Lògicament s´hi pot accedir des de Ferreries i també des de Ciutadella. Aquesta darrera opció és l´excursió que us proposam avui.

Des de la ronda nord de Ciutadella enfilau el Camí Vell, és a dir, l´antic camí que unia Ciutadella i Ferreries. Després de passar per Lhitica i alguns llocs, arribareu a una cruïlla. Seguiu les indicacions cap a Torre Trencada i la casa de colònies del Torretó. El camí està asfaltat fins Son Guillem. Quan trobeu les restes d´una edificació deixau el cotxe i baixau a peu fins el barranc.



El trajecte és curtet i molt agradable, dóna la sensació d´endinsar-se dins un bosc encantat. Contemplau l´abundant vegetació i les restes del camí empedrat. Trobareu un arbre mil.lenari i un espai idoni per jugar i imaginar mil aventures. Si baixau encara una mica més trobareu el rierol que travessa la fondalada fins desembocar al riu de Cala Galdana.

El barranc d´Algendar és l'accident més important de l'altiplà miocènic del sud menorquí, de gran bellesa natural i paisatgística.
La riquesa de la fauna i la flora d'Algendar ha configurat el seu territori com una reserva natural de gran valor ecològic, amb alguns endemismes propis vegetals i animals.
L'abundància d'aigua i l'especial configuració orogràfica, a resguard dels forts vents de tramuntana, tan característics a l'època hivernal, fan els terrenys del barranc molt aptes per al cultiu de fruites i hortalisses.
La literatura popular ha creat nombroses llegendes i mites: Sa nuvia d´Algendar és sens dubte la més coneguda. Narra les peripècies d´una jove pagesa que una nit de lluna plena és raptada per un moro que s´havia enamorat d´ella i se l´endú capbita a terres de la moreria. Molt coneguda és també la cançó que fa referència a aquesta història.
La tradició popular rememora que en aquests bells paratges van exisitr els jardins de l´almogàver de Santa Àgueda en temps de dominació musulmana.
La bellesa d’Algendar ha estat, també, una font d’inspiració per a les sensibilitats poètiques: Joan Timoner i Petrus, Andreu Ferrer i Ginard, Llorens Lafuente Vanrell, Gumersind Riera, Gustau Joan,..

Recordau que també es pot visitar el barranc des de Ferreries, enfilant la carretera general i prenent la segona desviació cap a l´esquerra, que s´endinsa en un camí veïnal i permet el pas dels vehicles fins a la mateixa boca del barranc. Una altra opció és recórrer el PAS DE´N REVULL.

2 comentaris:

Conso Triay Coll ha dit...

Ben interesant Queta!! Sembla que ha de ser un lloc màgic!! Ho tindré en compte!!
Salut!

Anònim ha dit...

Gràcies, demà hi anirem