20/2/10

TAULA DE TORRETRENCADA
Què és el que s´amaga darrera aquestes branques d´olivera?
Les "taules" són un dels monuments protohistòrics més característics de l'illa de Menorca, únic lloc del món on són conegudes. Es tracta d'un conjunt de dues enormes lloses col·locades formant una T de gran alçada (de fins més de 4 m en alguns casos) que sembla haver constituït l'element més important de l'àrea sagrada dels diferents poblats talaiòtics coneguts. Aquestes construccions estan clarament relacionades amb el culte religiós, com demostren tots els objectes que s´han trobat en les excavacions arqueològiques.
La cronologia de les taules encara no està ben establerta i hi ha autors que creuen que es van construir cap al segle XIV a.C., i d´altres que creuen que són d´època preromana, del segle VI a.C.
En quant a la seva funció, encara no s'ha descobert la seva finalitat, havent-hi moltes teories:
- Altar de sacrificis
- Lloc de culte solar
- Lloc de culte lunar
- Relacionades amb cultes funeraris
- Lloc de descarnament
- Observatoris astrològics
- Representació d'un cap de bou
- Funcional (columna central servia per aguantar una coberta)





La taula que avui vos proposam visitar és una de les més polides de Menorca. La seva peculiaritat resideix en la presència d´una columna vertical que reforça la taula. Malgrat el seu bon estat de conservació, ha desaparegut el recinte de planta absidal que aquesta taula presidia.
Ara bé a Torretrencada podreu trobar també un talaiot, una sala hipòstila, algunes coves artificials i algunes tombes excavades a la roca.
S´hi accedeix a través de la carretera general des de Ciutadella cap a Maó, girant a la dreta pel primer trencall asfaltat que es troba després del pàrquing de la "Naveta d'Es Tudons", un trencall que empalma amb el camí uns dos quilòmetres més enllà. Quan hi arribeu, girau a l'esquerra i recorreu 3,4 km fins al pàrquing de "Torretrencada", d'on surt el corriol que du al monument (hi trobareu una barrera metàl·lica).

1 comentari:

Anònim ha dit...

Estic encantada amb aquesta pàgina, ja hem fet diverses excursions amb es fillet des de que la consult!
Tost 3 en disfrutam i sabem on anar per no cansar massa un fillet de 5 anys...
Enhorabona i et seguiré visitant. Salut!