11/2/10

LA NAVETA DES TUDONS
Les navetes són construccions pròpies de Menorca i constitueixen un dels monuments funeraris més antics que es coneixen. El seu nom és degut a la seva forma de nau invertida. Estan construïdes amb tècnica ciclòpia, és a dir, amb pedres de dimensió mitjancera encaixades sense l´ajuda de morter.
La Naveta des Tudons en concret és considerada l´edificació intacta més antiga d´Europa. Data aproximadament de l´any 1500 a.C. i pertany a la cultura pretalaiòtica de l´illa (edat del bronze). Fou excavada i restaurada a mitjans del segle passat. Durant les excavacions es van trobar restes de cossos en desordre, acompanyats dels objectes personals amb els qual foren enterrats (joies, botons d´os, alguna arma...). Aquest fet ens permet inferir que dins la naveta es realitzaven enterraments col·lectius d´individus dels dos sexes i de totes les edats.
Les seves dimensions son 13.6 metres de llarg per 6.4 metres d´ampla. L´entrada duu a un corredor que condueix a la cambra superior i a una segona porta que duu a l´interior. Actualment, no es pot entrar ni pujar a la naveta per motius de seguretat.
Aquest monument pertany a la Xarxa Menorca Monumental.

Es troba situada a la Carretera general de Ciutadella a Maó. Trobareu moltes indicacions i un aparcament prou gran des del qual s´hi accedeix a peu per un caminet.

Aquest monument està envoltat d´un cert misteri, si us hi fixau hi manca una pedra a la part de dalt. Voleu conéixer l´explicació d´aquest fet? Llegiu idò la llegenda de la Naveta des Tudons i el Pou de Sa Barrina.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Queta.
M'ha agradat molt l'explicació que fas de la Naveta i trobo molt interessants els enllaços que has fet a la Xarxa Menorca Monumental i a la lleganda, jo ja no la recordava!
Una companya de feina...

Conso Triay Coll ha dit...

Impresionant aquesta foto!! Més de un 10!!!
Salut!!

J.Pujol ha dit...

Hola Queta, crec que vas envir-me un missatge però el vaig borrar.....bonu, te cont....Es gurp ``Camí de cabres´´ està format desde el 1996 i está obert a tothom. Sortim cada dissabta a les set desde Maô i feim el matí d'excursió. Som poquets, depenent d'es dia entre cinc i quinze, hi tenim un cap que es en J.J. Carreras. No tenim cap web, encara que entre nosaltres tenim socis del S.O.M. i també fan excirsions els diumenges on també pots apuntar-te. Pots demanar es dubtes que volguis, intantare ajudar-te. Pots enviar-me un correu quan volguis...intentaré no tirarlo jeje